Ads 468x60px

sayfa

15 Haziran 2012 Cuma

Taşıt Ön Düzen Açıları


      Taşıta hareket veren tekerleklerin ve bunların bağlantı parçaları ile bu parçaların birbiri ile açısal ilişkileri ön düzen sistemi olarak adlandırılır.


         





    İdeal bir ön düzen geometrisinin taşıta sağladığı yararlar:

  1.        Emniyetli, düzgün bir hareket ve manevra kabiliyeti
  2.        Direksiyon kullanım kolaylığı
  3.        Lastiklerin ve ön düzen bağlantılarının aşınmasının en aza indirilmesi
 Ön düzen sistemi; taşıt yükünü süspansiyonlara ve tekerlek yataklarına en uygun bir şekilde sağlamalıdır. Tekerleklerin kararlı bir hareket ve yola tam tutunmaları için tekerleklerin yola dik bir şekilde olması gerekmektedir. Bu sebeple tekerlek bağlantıları belirli açılar kullanılarak tasarlanmıştır. Bu açılar şunlardır:

   KAMBER AÇISI : Tekerleğin üst kısmının düşey eksene göre taşıtın merkezine yada dışa doğru olan eğimidir. Bu açı dışa doğruysa buna pozitif kamber , içe doğruysa negatif kamber açısı denir.

  KASTER AÇISI : Dingil piminin alt üst salıncak rotillerini birleştiren doğrunun taşıtın önüne yada arkasına doğru yaptığı eğime denir. Bu eğim taşıtım arka tarafına doğru ise pozitif kaster, ön tarafa doğru ise negatif kaster olarak adlandırılır.

  

KİNG-PİM AÇISI: Dingil piminin üst kısmının aracın merkezine doğru yaptığı eğimdir. 


  TEO AÇISI ( teo-in, teo-out) : Araca hareket veren ön tekerleklere üstten bakıldığında tekerleklerin ön kısımlarının arkaya göre farklı mesafede olması durumudur. Ön tarafın arkaya göre kapalı olmasına Teo-in, açık olması durumunda ise Teo-out denir.




0 yorum:

Yorum Gönder

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA

yenibelgeler.blogpsot.com
, 5651 sayılı yasada tanımlanan yer sağlayıcı olarak hizmet vermektedir. Haklarının yendiğini düşünen firma yada kişiler yenibelgeler.blogspot@gmail.com mail adresini kullarak irtibata geçebilirler. Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Ayrıca sitemizde bulunan tüm içerikler internet üzerinden toplanmıştır.